Langebrekke grustak
  • Hjem
  • Produkter
  • Maskinpark
  • Kontakt
  • Godkjenninger
  • Monaryggen
  • Search
  • Menu Menu

Monaryggen

You are here: Home1 / Monaryggen

Geologi

Monaryggen er israndmorene som ble dannet under siste istid for ca 10000 år siden. Dea innlandsisen trakk seg tilbake mot slutten av istida, kunne den stoppe i flere hundre år av gangen, den kunne også gjøre nye framrykkinger for så igjen å trekke seg tilbake. Der iskanten ble liggende stille, samlet det seg opp materiale som isbreen førte megd seg fra innlandet: stein, grus, sand og leirepartikler. I Monaryggen finner vi steinsorter fra store deler av sørøst-Norge.

Israndavsetninger eller endemorene kalles slike avsetninger, og er avsatt umiddelbart foran iskanten og under havet som sto mot iskanten. Ettersom isen trakk seg tilbake og landet hevet seg ble disse avsetningene liggende igjen som svære voller i landskapet. Graver man seg gjennom en endemorene er det variasjonen i størrelsen på partiklene som er slående. Morenen består ikke bare av usortert morenemateriale. Til dels er den svært lagdelt med sand og grus som det fremstår av bildet. Det er flere forklaringer på dette fenomenet.

Lagdelingen kan skyldes at avsetningen “kom” slik med smeltevannet, eller at det kan ha vært en utskylling under selve oppbygningen av ryggen.

Det kan også være en sekundær utvasking forårsaket av sjø og bølger fra den tiden da Monaryggen kom opp i bølgesonen.

På sørsiden av morenene sto altså havet for 10 000 år siden. Før den nye vegen kom gjennom grustaket vistes synlige spor etter havbunnen. I en leirbanke har vi funnet mange små skjell, alle ca. 10 000 år gamle!

Landhevingen har gått med ulikt tempo, og havet har til tider stått lenge i samme nivå. Det har da blitt dannet tydelige strandterasser og dette vises godt midt på Monaryggens søndre side, ved at det er dannet gamgle strandlinjer som ser ut som små platåer eller hakk i terrenget

Naturressurs

Monaryggen på grensen mellom Trøgstad og Eidsberge kommune er ca. 3 km lang i øst-vestlig retning og 1 km bred nord-syd. Monaryggen er en av landsdelenes største sand- og grusforekomster, og er en viktig ressurs for en større region. Forekomsten er av Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) vurdert som nasjonalt viktig.

Østfold, Akershus og Oslo forsynes med en stor del med tilslagsmasser for betong fra Monaryggen. Grusmassene blir også brukt til asfaltdekker, vegbygging og andre formål.

Scroll to top